'Het leven bestaat voor een groot deel uit toeval'

Sigmund Freud

Freud heeft gelijk. Een terugblik op m’n eigen leven kan dit alleen maar bevestigen. De geboorte van deze site Poetry & Painting is louter toeval.

 

Wie ben ik?

M’n leeftijd wil ik niet ophangen aan een cijfer, maar aan een gedachte. Ik wil ontvankelijk zijn voor alles wat mooi, goed en groot is. Samuel Ullman verwijst naar zo'n geestesgesteldheid in zijn Etre Jeune. Misschien verwoordt de filosoof Hegel het nog sterker: De geest is voortdurend in wording, doorheen verleden en heden verworden.

 

Tot mijn pensionering was ik lerares Nederlands. Ook na mijn schoolloopbaan bleef de liefde voor de Nederlandse taal aanwezig. Interesse in kunst en filosofie lopen daarbij als een rode draad door mijn bestaan.

 

Een aantal ingrijpende gebeurtenissen trokken bovendien diepe sporen in mijn leven. Schrijven kreeg in mijn verwerkingsproces een prominente plaats. Uiteindelijk vond ik een nieuwe adem in de poëzie.

 

Als bij toeval kwam ik terecht in de schrijfgroep De Lefletters. Elke bijeenkomst is een katalysator voor mijn inspiratie. Enkele van mijn geestesgenoten spoorden me aan om mijn poëzie te delen met de wereld. Ik kwam in contact met de Nederlandse schilder Frits Jansen en werd gegrepen door z’n werk. Daarop ontstond het idee om taal en beeld te combineren. De contouren van de website Poetry & Painting waren gezet.

 

Laat u verleiden door de combinatie van woord en beeld. Verdwaal in de metaforen en ga op reis doorheen onze selectie van duo-werken .

 

Van harte,

Liesbeth

Liesbeth heeft gelijk. Het is voor mij toeval dat een goede vriend van mij lid van de schrijfgroep De Lefletters is. Hij attendeerde haar op mijn werk.

 

En het gelukkige toeval wil dat Liesbeth en ik in dezelfde Tijd leven en dat zij mij voorstelde om gedichten van haar in samenhang met schilderijen van mij te presenteren.

 

Tot mijn pensionering was ik werkzaam als psycholoog-psychotherapeut, in gesprek met mensen en hun verhaal. In mijn vrije tijd volgde ik de opleiding schilderen aan een kunstacademie in België.

 

Het is plezierig dat ik kan schilderen als een middel tot persoonlijke expressie.

 

Ik hou van titels bij mijn schilderijen: een talige referentie naar wat een schilderij als verbeelding van mijn verhaal zou kunnen betekenen.

 

Bijzonder vind ik het als iemand een schilderij van mij mooi vindt, als iemand  zijn of haar eigen verhaal erin kan projecteren.

 

Het is het bijzondere van wat dicht- en schilderkunst vermag. Ik hoop dat onze website Poetry & Painting dit voor u kan betekenen.

 

Gun u de Tijd.

 

Frits Jansen

'Tijd - het is vreemd, het is vreemd mooi ook'

Rutger Kopland